BETAVITAL – PŘES 20 LET HISTORIE OSVĚDČENÉHO DOPLŇKU STRAVY

       Přípravek Betavital, zahuštěná šťáva z červené řepy s vitamínem C, rutinem a beta-karotenem, vyvinutý firmou Barekol v 90. letech minulého století a vyráběný dodnes, se vrací do přímého prodeje (dosud byl distribuován prodejní sítí výhradního zástupce).

      Nebude od věci připomenout si historii tohoto přípravku, která provází celou historii Barekolu, jehož primárním podnikatelským záměrem byla výroba rostlinných extraktů, zejména barviv. Odtud i název Barekol odvozený od slov barvy a ekologie. Výroba kosmetiky měla být spíše vedlejší činností.

      Situace se však vyvíjela jinak. Velké firmy v zahraničí dokázaly přírodní barviva vyrábět efektivněji. Kosmetice, využívající kvalitní extrakty z léčivých rostlin, se naopak od počátku dařilo velmi dobře. Ohlasy nadšených zákaznic, kterým kosmetika Barekol prokazatelně zlepšovala pleť, nakonec samy určily výrobní směr firmy Barekol. Kapacita extrakčního vybavení však zůstávala z části nevyužita a hledalo se jeho další uplatnění.

      V té době se velké oblibě těšila Breussova (podle léčitele Rudolfa Breusse) metoda radikální očisty organismu, někdy užívaná k alternativní léčbě rakoviny. Jednalo se o přísnou, 42 dnů trvající proceduru hladovění spojenou s konzumací zeleninové šťávy, jejímuž složení vévodila červená řepa. (Je ovšem třeba rovnou říci, že Breussova idea, že nádorové buňky lze zničit vyhladověním, je z mnoha důvodů mylná a nebezpečná).

     V reakci na poptávku, se na trhu objevily již hotové „Breussovy šťávy“, někdy velmi drahé. „Léčebná kúra“ mohla vyjít na 10.000 Kč, což tenkrát bylo podstatně více než dnes.

     Tehdy vznikla myšlenka využít technologii Barekolu k výrobě zahuštěné řepné šťávy obohacené dalšími cennými složkami, která by se brala po lžičkách a nebyla by tak drahá.

     Brzy se ukázalo, že to nebude tak snadné, jak se zdálo. Vývoj trval asi 2 roky a měl svá úskalí a slepé uličky. Ukázalo se také, že zpracování hlavní suroviny, červené řepy, nebude výhodné provádět v samotném Barekolu a bude třeba navázat spolupráci s jejími většími zpracovateli.

      Řepná šťáva je čištěna a šetrně vakuově zahušťována, aby nedocházelo ke ztrátám hlavní složky – červeného barviva betaninu, které má výrazné antioxidační účinky a přisuzuje se mu značný podíl na zdravotním přínosu červené řepy.

      Do zahuštěné šťávy se přidávají další užitečné látky, jako je vitamin C, rutin a beta-karoten (podrobněji v popisu produktu Betavital). Přídavek cukru nejenom koriguje chuť, ale pomáhá stabilizovat citlivý betanin a vitamin C. Přispívá rovněž k odolnosti výrobku proti mikrobům. Dalšími pomocnými látkami jsou kyselina citronová a draselná sůl kyseliny sorbové.

      Přesné složení, způsob užívání a dávkování je uvedeno v samostatném textu a na etiketě.

      Samostatnou kapitolou je distribuce a prodej Betavitalu. Barekol neměl pro tento druh zboží vhodnou prodejní síť a bylo výhodné svěřit jeho výhradní prodej firmě, která tuto síť měla. Tato spolupráce v minulém roce skončila, když se obě firmy nedokázaly dohodnout na společné obchodní strategii.

       Betavital je tak nově distribuován společně s kosmetickými přípravky. Doufáme, že si udrží své dlouhodobé uživatele a získá si i řadu nových.

Ing.Jaroslav Mühlhandl, CSc.
spolumajitel a vedoucí vývoje firmy Barekol