ÚČINNÉ LÁTKY V KOSMETICE - VITAMÍNY

 

Masové užívání vitamínových preparátů je charakteristickým rysem dnešní doby. Saháme po nich, když se necítíme "ve své kůži", když máme špatné svědomí, že nedodržujeme životosprávu, věříme, že nás ochrání před civilizačními chorobami.

Většina vitamínů má přímý nebo nepřímý vliv na stav pokožky. Prioritní význam má pochopitelně jejich dostatečný přívod v potravě, některé však jsou i cennou složkou kosmetických přípravků. O nejdůležitějších z nich bych rád stručně pojednal v tomto článku.

Jednou z nejvíce osvědčených kosmetických surovin je vitamín E - tokoferol. Samotný tokoferol společně s vitamínem C nebo jeho deriváty je účinným přirozeným antioxidantem chránícím ostatní účinné látky v kosmetickém přípravku. Acetát tokoferolu tento účinek nemá, ale v organismu je na účinný tokoferol přeměňován. Výhodou této formy je dobrá skladovatelnost. Vitamín E přispívá k regeneraci pleti, chrání ji před škodlivými účinky volných radikálů, má zjemňující účinky. Výhodné jsou kombinace vitamínu E s dalšími účinnými látkami, zejména pantenolem.

Pantenol je provitamín B-5. U pokusných zvířat strádajících nedostatkem této látky se projevily defekty kůže, šednutí a vypadávání srsti apod. Tento poznatek byl inspirací k uplatnění panthenolu v pleťové i vlasové kosmetice. Zde je třeba učinit malou poznámku. Vitamíny samozřejmě působí nejlépe tam, kde je jejich nedostatek. Použití vitamínů v případech, kdy jde o jinou příčinu, byť s podobnými projevy, již tak efektní není. Tím však nechci snižovat význam panthenolu. Jeho regenerační, protizánětlivý a zvláčňující účinek je velmi cenný.

Vitamín A (retinol) a jeho deriváty jsou účinným lékem proti akné. Protože však v potřebných dávkách mohou mít nežádoucí účinky, patří toto použití do kompetence lékaře. V nižších dávkách používaných v kosmetice se uplatňují regenerační účinky na pokožku. Velký význam má provitamin A - karoten. Může organismu sloužit jako zdroj pro tvorbu vitamínu A, ovšem jen pokud jej potřebuje, takže předávkování nehrozí. Ale ani nepřeměněný karoten není bez účinku. Pro jeho silné antioxidační účinky se o něm stále více hovoří jako o prevenci proti vzniku rakoviny. Vysoké dávky karotenu mohou způsobit dočasné žluté zbarvení kůže.

Značné uplatnění v kosmetice má vitamin F (polynenasycené, esenciální mastné kyseliny). O jejich významu víme zejména z diskusí o správné výživě a prevenci srdečních a cévních onemocnění. Na pokožce se opět uplatňuje regenerační a zvláčňující účinek. Zdrojem vitamínu F jsou rostlinné oleje. Kosmetický výzkum se zaměřil na hledání olejů s co nejvyšším podílem a nejvýhodnější skladbou mastných kyselin. Oblíbené jsou např. pupalkový, brutnákový olej, ale i nenasycené mastné kyseliny z ryb a kukuřičného oleje. Při jejich použití je výhodné doplnit vitamínem E. Celkově tedy můžeme hovořit o omega 3, 6, 9 polynenasycených mastných kyselinách. Některé nenasycené mastné kyseliny mohou tělu sloužit jako stavební kameny pro syntézu prostaglandinů, látek hormonální povahy, zasahujících do celé řady biochemických pochodů. Zásahem do zánětlivých procesů se vysvětluje určitý účinek při ekzémech, lupénce apod. Výsledky jsou však individuální.

Možnosti použití vitamínů v kosmetice tímto nejsou vyčerpány. Zaměřil jsem se hlavně na ty látky, které se běžně užívají a jsou předmětem reklamy, mnohdy přehnané. Je však jisté, že vitamíny skutečně určitou měrou přispívají k regeneraci pokožky, předcházejí jejímu předčasnému stárnutí a poškození. Antioxidační účinky mnohých z nich chrání pokožku před následky UV záření a pomáhají čelit hrozbě plynoucí z narušení ochranné ozonové vrstvy kolem Země.

Ing. Jaroslav Mühlhandl, CSc
Vedoucí vývoje kosmetiky
Barekol s.r.o. Čejkov